افغان نیوز

ساخت وبلاگ
در منزل رئیس شورای عالی صلح:؛ مسوده صلح با حزب اسلامی گلبدین حکمتیار امضا شد
/18.5.2016

سند مسوده صلح با حزب اسلامی گلبدین حکمتیار بعد از ظهر امروز چهارشنبه (۲۹ ثور) در منزل سید احمد گیلانی، رئیس شورای عالی صلح در کابل به امضا رسید.

احمد خان، معاون اول رئیس اجرایی هم‌زمان در نشست خبری گفت: تا زمانی که صورت پایانی توافق نامه با حزب اسلامی امضا نشده، توافق نامه نیست؛ بلکه مسوده گفته می شود.

آقای احمدخان افزود که موافقت نامه صلح با حزب اسلامی در سه فصل و ۲۶ ماده آماده شده است.

معاون اول رئیس اجرایی اضافه کرد که نمایندگان حزب اسلامی در داخل افغانستان با طرح های صلح خود با دولت به گونه مستقیم مذاکره کرده‌اند.

براساس اظهارات وی، حزب اسلامی در پیشنهادهای خود هیچ امتیازی برای خود نخواسته است.

وی گفت: گلبدین حکتیار هیچ سفارت خانه، وزارت خانه و مقامی به عنوان امتیاز برای خود نخواسته است.

به گفته منبع، حزب اسلامی از خیلی خواسته های پیشین خود تنزل کرده و دیگر خواستار اخراج نیروهای خارجی از افغانستان نیست.

معاون رئیس اجرایی تاکید کرد که حزب اسلامی پذیرفته که نیروهای خارجی بر بنیاد توافق نامه جامعه جهانی با دولت افغانستان، از کشور خارج شوند.

وی با بیان اینکه ما نمی‌دانیم گلبدین حکمتیار کجاست، گفت: در توافق نامه آمده که پس از امضا، حکومت از سازمان ملل درخواست می‌کند؛ تا نام حزب اسلامی از فهرست سیاه خارج شود.

به گفته انجنیر احمد خان، جامعه جهانی خواسته بود که با درنظر داشت وجیبه دولت افغانستان، هر کس که خواستار بیرون شدن از لیست سیاه است، مطرح کند.

وی در مورد عفو زندانیان حزب اسلامی گفت که دوسیه‌های این زندانیان توسط یک کمیسیون بررسی می‌شود و افرادی که مطابق قانون، شرایط عفو را داشت، عفو خواهند شد.

معاون رئیس اجرایی گفت که حزب اسلامی در عوض این اقدامات حکومت، به قانون اساسی کشور احترام می‌گذارد.

وی افزود که حزب اسلامی پذیرفته است که هیچ ارتباطی با گروه‌های مخالف مسلح دولت نمی‌گیرد و پس از امضای توافقنامه منحیث یک حزب سیاسی فعالیت خواهد کرد.

این در حالیست که گفت‌وگوهای حزب اسلامی به رهبری حکمتیار حدود دو ماه قبل با حکومت افغانستان آغاز شد.

شماری از کارشناسان به این باور اند که صلح حزب اسلامی با دولت، سایر گروه‌های مخالف را نیز برای پیوستن به صلح ترغیب خواهد کرد؛ اما شماری دیگر براین باوراند که حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار دیگر نقش تاثیرگذاری در تحولات کشور نخواهد داشت.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 15 تاريخ : پنجشنبه 30 ارديبهشت 1395 ساعت: 0:16

تقويت روابط تجاري تاجيکستان و ازبکستان
/18.5.2016

سازمان دولتي آمار تاجيکستان از افزايش حجم مبادلات تجاري اين کشور با ازبکستان خبر داد. سازمان دولتي آمار تاجيکستان اعلام کرد حجم معاملات تجاري اين کشور با ازبکستان در چهار ماه نخست سال جاري ميلادي (2016) حدود 15 ميليون دالر بوده است که پنج و يک دهم برابر بيشتر از مدت مشابه سال گذشته است.

 

اين افزايش در حالي است که به طور متوسط، حجم مبادلات تجاري تاجيکستان با اغلب کشورهاي جامعه همسود در ماه جنوری تا آپریل امسال 14 و چهار دهم درصد کاهش يافته است.

 

در ماه‌هاي جنوری تا آوريل 2016 حجم معاملات تجاري تاجيکستان با اوکراين 57 و پنج دهم درصد، قرقيزستان 35 و چهار دهم درصد، ارمنستان 28 و هفت دهم درصد، بلاروس 24 و هفت دهم درصد، قزاقستان 10 و شش دهم درصد و با روسيه نيز 20 درصد کاهش نشان مي‌دهد.

 

کشورهاي تاجيکستان و ازبکستان در کنار روسيه، بلاروس، اوکراين، قزاقستان، قرقيزستان، مولداوي، ارمنستان، ترکمنستان و جمهوري آذربايجان عضو جامعه همسود هستند.

 

روابط سرد چند ساله دوشنبه و تاشکند در ماه‌هاي اخير رو به بهبود گذاشته و همزمان روابط اقتصادي اين دو جمهوري همسايه در آسياي مرکزي نيز در حال رشد است.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 11 تاريخ : پنجشنبه 30 ارديبهشت 1395 ساعت: 0:16

روسیه و آمریکا در باره اوضاع شرق اکراین مذاکره کردند
/18.5.2016

ویکتوریا نولاند دستیار وزیر امور خارجه آمریکا و ولادیسلاو سورکوف دستیار رئیس جمهوری روسیه در مسکو در باره اوضاع اکراین و حل مسائل شرق این کشور مذاکره کردند.

 

نولند امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگاران ضمن اشاره به دیدار خود با سورکوف گفت که رایزنی در باره مسائل شرق اکراین سازنده بود و موضوع های مربوط به مذاکرات مینسک برای حل و فصل مناقشه شرق این کشور بررسی شد.

 

به گزارش خبرگزاری روسیا سی ودنیا، وی افزود: در این دیدار بطور مفصل در باره تامین امنیت شرق اکراین، دسترسی بهتر سازمان امنیت و همکاری اروپا به مناطق شاهد مناقشه، انجام تعهدهای طرف های درگیر و برگزاری انتخابات محلی مورد گفت و گو قرار گرفت.

 

دستیار وزیر امور خارجه آمریکا گفت که دولت آمریکا می خواهد مناقشه در شرق اکراین هر چه زودتر حل و فصل شود و در همین حال واشنگتن انتخابات محلی در مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق اکراین را که خارج از اصول تعیین شده در توافقنامه مینسک باشد، نمی پذیرد.

 

وی خاطرنشان کرد: اجرای توافقنامه مینسک بر روابط آمریکا و روسیه تاثیر مثبت خواهد گذاشت.

 

وزیران خارجه روسیه و اکراین چندی قبل هم به نبود پیشرفت در گفت وگوها اشاره کردند و سرگی لاوروف از کی یف خواست مفاد توافقنامه مینسک را اجرا کند.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 20 تاريخ : پنجشنبه 30 ارديبهشت 1395 ساعت: 0:16

لاوروف: واشنگتن باید مانع ورود جنگجویان خارجی به سوریه شود
/17.5.2016

وزیر امورخارجه روسیه اعلام کرد واشینگتن باید با متحدان خود برای جلوگیری از ورود جنگجویان خارجی به سوریه تعامل داشته باشد.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری پس از پایان نشست کشورهای عضو گروه بین المللی حمایت از سوریه در وین گفت: هیچ طرفی از جمله احزاب کُردی نباید از مذاکرات سوریه کنار گذاشته شوند. باید به همه طرف های سوریه فرصت شنیدن شدن صدایشان در مذاکرات ژنو داده شود.

 وزیر امور خارجه روسیه گفت: ما بر توقف عملیات خصمانه به منظور رسیدن به آتش بس فراگیر در سوریه متمرکز شدیم. در دور بعدی مذاکرات سوریه باید همه طرف ها را به همکاری با سازمان ملل تشویق کرد.

لاوروف افزود: واشنگتن باید با متحدان خود برای جلوگیری از ورود جنگجویان خارجی به سوریه تعامل داشته باشد

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 54 تاريخ : چهارشنبه 29 ارديبهشت 1395 ساعت: 19:09

حمایت پکن از ساخت خط آهن مشترک میان چین، قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان و ایران
/17.5.2016

دفتر مطبوعاتی رئیس اجرائی دولت افغانستان اعلام کرد که نخست وزیر چین در دیدارعبدالله عبدالله با حمایت از طرح ساخت خط آهن مشترک میان پنج کشور قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان، ایران و چین اعلام کرد که اجرای این طرح برای افغانستان، چین و تمام کشورهای منطقه منافع کلان اقتصادی دارد.

لی کچیانگ نخست وزیر چین در این دیدار افزوده است که طرح ایجاد خط آهن مشترک میان این پنج کشور یک طرح بزرگ اقتصادی است که نقشی حیاتی در منطقه خواهد داشت.

رئیس اجرائی دولت افغانستان بعدازظهر یکشنبه برای یک سفر سه روزه عازم پکن شد. عبدالله را در این سفرصلاح الدین ربانی وزیر خارجه،همایون رسا وزیر تجارت و صنایع، فریده مومند وزیر آموزش عالی، عبدالرزاق وحیدی وزیر مخابرات و فناوری اطلاعات، سید سعادت منصور نادری وزیر شهرسازی،اسدالله ضمیر وزیر کشاورزی و آبیاری، مصطفی مستور مشاور ارشد و نماینده خاص رئیس اجرایی دولت افغانستان و شماری از نمایندگان مجلس همراهی می کنند.

دو کشور همزمان با سفر عبدالله به پکن، شش سند همکاری را به امضاء رساندند. این اسناد شامل دو توافق نامه، یک تفاهم نامه و سه یادداشت همکاری است که در حضور رئیس اجرائی افغانستان و نخست وزیر چین توسط وزیران دو کشور به امضا رسید.

همکاری در تولید و صادرات زعفران افغانستان میان وزیران کشاورزی دو کشور و همکاری فنی و مهندسی به ارزش پانصد میلیون یوان چینی میان وزیران خارجه طرفین به امضاء رسید.

براساس یک یادداشت تفاهم که وزیران خارجه دو کشور امضاء کردند، دو کشور برای احیای راه ابریشم همکاری خواهند کرد.

به گزارش دفتر مطبوعاتی رئیس اجرائی دولت افغانستان، سه سند دیگر شامل یادداشت همکاری در زمینه دانشگاهی، کمک بشردوستانه 50 میلیون یوان چین به افغانستان و آخرین سند، یادداشت همکاری آغاز مطالعه و ارزیابی ساخت مسکن ارزان قیمت برای ماموران دولتی افغانستان است.

این سه سند را نیز وزیران خارجه دو کشور امضاء کردند.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 94 تاريخ : چهارشنبه 29 ارديبهشت 1395 ساعت: 19:09

پیشروی طالبان در غرب پلمخری
/16.5.2016

رئیس شورای ولایتی بغلان در شمال افغانستان تایید کرد که گروه طالبان با تصرف چند منطقه و چند پاسگاه امنیتی، ۲۵ مامور پلیس را به محاصره درآورده‌اند.

مناطقی که اخیرا طالبان در آنها پیشروی داشته اند، فاصله چندانی با شهر پلخمری ندارند.

صفدر محسنی رئیس شورای ولایتی بغلان در این راستا گفت که گروه طالبان در چهار روز گذشته در مناطق دند شهاب‌الدین، دند غوری و سرخ‌کوتل در غرب شهر پلخمری پیشروی داشته‌اند.

وی افزود: ستیزه‌جویان این گروه سه پاسگاه پلیس را در سرخ‌کوتل تصرف کرده‌اند و ۲۵ مامور پلیس محلی را به محاصره خود درآورده‌اند.

به گفته رئیس شورای ولایتی بغلان، گروه طالبان خانه‌های شماری از ساکنان منطقه سرخ‌کوتل را به آتش کشیده‌اند.

وی در ادامه گفت: مالکان این خانه‌ها و همچنین اعضای خانواده‌های ماموران پلیس محاصره شده دیروز به شهر پلخمری آمدند و خواستار اقدام دولت برای نجات محاصره‌شدگان و بازپس گیری روستاهای به آتش کشیده شدند.

رئیس شورای ولایتی بغلان همچنین  گفت که در درگیری‌های دیشب و صبح امروز شش مامور امنیتی کشته و ده مامور دیگر زخمی شدند.

به گفته وی، دست کم شش عضو گروه طالبان نیز کشته و ۲۰ عضو دیگر این گروه زخمی شده‌اند.

 

 

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 65 تاريخ : دوشنبه 27 ارديبهشت 1395 ساعت: 21:00

گفتگوی دیپلمات‌های غربی با محقق پیرامون پروژه توتاپ
/16.5.2016

دیپلمات‌های غربی برای کاهش تنش‌های سیاسی در افغانستان، درباره تغییر مسیر انتقال برق توتاپ از بامیان به سالنگ وارد صحنه شده‌اند.

 سفرای آمریکا، بریتانیا، آلمان و نماینده سرمنشی عمومی سازمان ملل متحد در افغانستان روز یکشنبه (۲۶ ثور) با محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی دیدار کردند.

این دیپلمات‌ها به معاون دوم ریاست اجرایی وعده سپرده‌اند که به تامین برق در مناطق هزاره جات توجه جدی خواهد شد.

محقق عکس‌های ملاقات های جداگانه ای از این دیدار خود را با دیپلمات های غربی در صفحه رسمی فیسبوکش گذاشته است.

محقق در صفحه فیسبوک خود نوشته است که در این دیدارها، موضوع لین ۵۰۰ کیلو ولت ترکمنستان و پیامدهای بحرانی که بوجود آمده مورد بحث قرار گرفته است.

در این دیدار سفیر بریتانیا نگرانی های کشورش را در مورد شرایط فعلی افغانستان مطرح نموده و گفته است که کشورش به عنوان یک کشور دوست افغانستان ضمن آنکه نگران شرایط پیش آمده در افغانستان است اما تلاش می کند تا برای کاهش تنشها در افغانستان کار کند.

وی به آقای محقق اطمینان داده که کشورش با حکومت افغانستان در راستای تامین عدالت اجتماعی و انکشاف متوازن کار خواهد کرد.

سفیر بریتانیا برگزاری کنفرانس مبارزه با فساد در لندن را نیز نمونه ای از تلاشهای جامعه جهانی برای تداوم کمک ها به افغانستان برشمرد.

محقق نیز ضمن تشریح وضعیت جاری کشور، نگرانی ها و خواست های مردم را با سفیر بریتانیا در میان گذاشته و از کارهایی که تاکنون در جهت انتقال خواست های مردم و حل بحران صورت گرفته، به وی اطمینان داده است.

وی افزود: " قرار است هیاتی موظف شود که موضوع برق ۵۰۰ کیلو ولت را به دقت بررسی نماید... برق رسانی مطمئن به هزاره جات از وظایف حکومت است".

در دیدارهای جداگانه ی دیگر آقای محقق با دیپلمات های غربی نیز این مسایل اشاره شده است.

این ملاقات ها در حالی صورت گرفته است که آقای محقق در نشست مشورتی که رهبران حکومت وحدت ملی با اعضای شورای ملی داشته حضور نداشته است.

 

 

 

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 57 تاريخ : دوشنبه 27 ارديبهشت 1395 ساعت: 21:00

روسیه ساخت خط لوله گاز در خزر را بدون توافق جمعی رد کرد
/16.5.2016

روسیه اعلام کرد که هیچ اقدامی را برای ساخت خط لوله انتقال گاز از بستر دریای خزر بدون رای گیری نمی پذیرد.

 ایگور براتچیکوف نماینده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در امور مرزی اعلام کرد که تمامی پنج کشور ساحلی خزر (ایران، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان) در مورد ساخت خطوط لوله در بستر دریا حق رأی دارند، زیرا مسئولیت اوضاع آینده این دریا به عهده همه آنها است.

به گزارش وزارت امور خارجه روسیه، براتچیکوف در مصاحبه با نشریه کاسپین انرژی گفته است: روسیه در این مورد موضعی پیگیرانه و فوق العاده صریح دارد. کشیدن خط لوله در حوضه آبی منحصری مانند خزر باید نخست از دیدگاه محیط زیست و فقط پس از آن از دیدگاه اقتصادی بررسی شود.

مقام روسی در ادامه تأکید کرد که موضوع سلامت زیستی دریای خزر به همه کشورهای ساحلی ارتباط دارد و باید در این مورد تصمیم مشترک گرفته شود. همه این کشورها براساس مسئولیت حق رای دارند، بنا بر این اقدام یکجانبه برای ساخت خطوط لوله دریایی مجاز نیست.

روسیه پیشتر نیز کشورهای غربی را به تلاش برای تحمیل سیاسی به برخی کشورهای حاشیه دریای خزر با اهداف نفتی متهم کرده بود.

طرح ترانس خزر با هدف انتقال گاز ترکمنستان از طریق دریای خزر با عبور از کشورهای آذربایجان و ترکیه به غرب توسط مقام های انرژی اتحادیه اروپا پیگیری می شود، ولی آغاز آن تاکنون چندین بار به دلیل دشواری‌های سیاسی٬ زیست محیطی و تامین مالی متوقف شده است.

مقام های ترکمنستان نیز در این باره گفته اند که گفت‌وگوهای سازنده و پویایی در جریان است تا سالانه بین ۱۰ تا ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز این کشور به بازار مصرف اتحادیه اروپا صادر شود.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 85 تاريخ : دوشنبه 27 ارديبهشت 1395 ساعت: 21:00

اعتراض مردم سمنگان به حریف 9 موتر ذغال سنگ توسط طالبان
/14.5.2016

پس از آنکه مسیر ولسوالی دره صوف سمنگان توسط طالبان مسدود و 9 عراده موترحامل ذعال سنگ  در این مسیر حریق شد، شماری از وکلای شورای ولایتی سمنگان، برخی باشندگان ولسوالی دره صوف و متنفذین قومی که ساکن مزارشریف اند با راه اندازی نشستی خواهان تأمین امنیت مسیر دره صوف و افراز پوسته های امنیتی در آن ولسوالی اند.

محمد پذیر بسیج عضو شورای ولایتی سمنگان می گوید نبود امنیت در ولسوالی دره صوف، آزار و اذیت مردم توسط گروه طالبان و عدم توجه مسئولان امنیتی سبب مشکلات فراوان برای باشندگان این ولسوالی شده است.

محمدباقر و محمد نعیم باشنده دره صوف سمنگان میگویند مسئولان محلی در سمنگان بارها وعده داده اما برای تأمین امنیت دره صوف اقدامی نکرده اند. بااینحال جنرال مسعود فرمانده امنیه سمنگان میگوید برای افراز پوسته های امنیتی در بخش های ناامن دره صوف اقدام شده است.

روز جمعه گروه طالبان 9 موتر حامل ذغال سنگ در مسیر دره صوف – بلخ را به آتش کشیدند. دره صوف از ولسوالی های دوردست ولایت سمنگان است و موجودیت معادن ذغال سنگ در این منطقه از منابع مهم عایداتی دولت محسوب می شود.

گروه طالبان هر از گاهی برای تأمین مخارج خود وسایط باربری ذغال سنگ را توقف داده و از آنان باج گیری می کنند.

اکنون باشندگان دره صوف جاده را به روی وسایط باربری مسدود کرده خواهان تأمین امنیت و سرکوب طالبان در این منطقه هستند.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 54 تاريخ : دوشنبه 27 ارديبهشت 1395 ساعت: 16:27

نزدیک به یکهزار و پنجصد جریب کشتزار کوکنار در سرپل تخریب شد
/14.5.2016

حمیدالله حمید رییس مبارزه با مواد مخدر ولایت سرپل می گوید کمپاین تخریب کشتزار های کوکنار درقرای بهسود، گل تپه، آسیا باد افغانیه، قوشتپه، خمرآباد سرخک قراغو، بهسود مرکز ولایت سرپل وهمچنان درمناطق تحت حاکمیت دولت درساحه ولسوالی صیاد در جریان ده روز تطبیق شده و در همین مدت نزدیک به 1 هزار و 500 جریب زمین که کوکنار کشت شده تخریب شده است.

وی گوید که این کمپاین با هماهنگی نیروهای  امنیتی درساحات تحت تسلط دولت که کشت کوکنار صورت گرفت بود راه اندازی شده که با وجود درگیری ها و مقاومت مخالفان با آنهم توانسته اند دست آورد خوبی داشته باشند.

شماری از کشاورزانی که مزارع کوکنار شان در این کمپاین تخریب شده از دولت خواهان کمک هستند تا ضرر های وارده به آنان جبران شود.

نظر به آمار های تخمینی هنوز 70 درصد کشتزار های کوکنار در سرپل به ویژه در مناطق زیر کنترول طالبان دست نخورده باقی مانده است. منابع متعدد در شمال می گویند که امسال بخش های وسیع از شمال و شمالشرق کشور کوکنار کشت شده است.

همچنان کشت کوکنار امسال در کل افغانستان بی پیشینه خوانده شده است.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 53 تاريخ : دوشنبه 27 ارديبهشت 1395 ساعت: 16:27

کشاوزان بلخ امسال تا 300 هزار تن گندم حاصل خواهند کرد
/14.5.2016

اداره زراعت بلخ می گوید که انتظار می رود در سالجاری کشاوزان این ولایت تا 300 هزار تن گندم حاصل جمع آوری کنند.

به گفته اسدالله ستیغ هم اکنون 200 هزار جریب زمین در بلخ بصورت للمی و آبی گندم کشت شده است. به گفته او بخش مهمی از نیاز مردم بلخ از حاصلات داخلی تامین می شود و احتمال می رود تا 10 هزار تن گندم وارد شود.

ستیغ می گوید عدم حمایت از محصولات داخلی و واردات بی رویه از خارج کشور هنوز مشکل جدی فرا روی تولید کنندگان داخلی است.

به گفته مسولان ریاست زراعت بلخ بیش از 30 نوع گندم در ولایت بلخ از سوی کشاورزان کشت میشود و در سال های اخیر دیده میشود توزیع تخم های اصلاح شده از سوی ریاست زراعت بلخ برای کشاورزان سطح حاصلات را نیز افزایش داده است.

 

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 55 تاريخ : دوشنبه 27 ارديبهشت 1395 ساعت: 16:27

اعتراض مردم سمنگان به حریف 9 موتر ذغال سنگ توسط طالبان
/14.5.2016

پس از آنکه مسیر ولسوالی دره صوف سمنگان توسط طالبان مسدود و 9 عراده موترحامل ذعال سنگ  در این مسیر حریق شد، شماری از وکلای شورای ولایتی سمنگان، برخی باشندگان ولسوالی دره صوف و متنفذین قومی که ساکن مزارشریف اند با راه اندازی نشستی خواهان تأمین امنیت مسیر دره صوف و افراز پوسته های امنیتی در آن ولسوالی اند.

محمد پذیر بسیج عضو شورای ولایتی سمنگان می گوید نبود امنیت در ولسوالی دره صوف، آزار و اذیت مردم توسط گروه طالبان و عدم توجه مسئولان امنیتی سبب مشکلات فراوان برای باشندگان این ولسوالی شده است.

محمدباقر و محمد نعیم باشنده دره صوف سمنگان میگویند مسئولان محلی در سمنگان بارها وعده داده اما برای تأمین امنیت دره صوف اقدامی نکرده اند. بااینحال جنرال مسعود فرمانده امنیه سمنگان میگوید برای افراز پوسته های امنیتی در بخش های ناامن دره صوف اقدام شده است.

روز جمعه گروه طالبان 9 موتر حامل ذغال سنگ در مسیر دره صوف – بلخ را به آتش کشیدند. دره صوف از ولسوالی های دوردست ولایت سمنگان است و موجودیت معادن ذغال سنگ در این منطقه از منابع مهم عایداتی دولت محسوب می شود.

گروه طالبان هر از گاهی برای تأمین مخارج خود وسایط باربری ذغال سنگ را توقف داده و از آنان باج گیری می کنند.

اکنون باشندگان دره صوف جاده را به روی وسایط باربری مسدود کرده خواهان تأمین امنیت و سرکوب طالبان در این منطقه هستند.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 51 تاريخ : يکشنبه 26 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:03

نزدیک به یکهزار و پنجصد جریب کشتزار کوکنار در سرپل تخریب شد
/14.5.2016

حمیدالله حمید رییس مبارزه با مواد مخدر ولایت سرپل می گوید کمپاین تخریب کشتزار های کوکنار درقرای بهسود، گل تپه، آسیا باد افغانیه، قوشتپه، خمرآباد سرخک قراغو، بهسود مرکز ولایت سرپل وهمچنان درمناطق تحت حاکمیت دولت درساحه ولسوالی صیاد در جریان ده روز تطبیق شده و در همین مدت نزدیک به 1 هزار و 500 جریب زمین که کوکنار کشت شده تخریب شده است.

وی گوید که این کمپاین با هماهنگی نیروهای  امنیتی درساحات تحت تسلط دولت که کشت کوکنار صورت گرفت بود راه اندازی شده که با وجود درگیری ها و مقاومت مخالفان با آنهم توانسته اند دست آورد خوبی داشته باشند.

شماری از کشاورزانی که مزارع کوکنار شان در این کمپاین تخریب شده از دولت خواهان کمک هستند تا ضرر های وارده به آنان جبران شود.

نظر به آمار های تخمینی هنوز 70 درصد کشتزار های کوکنار در سرپل به ویژه در مناطق زیر کنترول طالبان دست نخورده باقی مانده است. منابع متعدد در شمال می گویند که امسال بخش های وسیع از شمال و شمالشرق کشور کوکنار کشت شده است.

همچنان کشت کوکنار امسال در کل افغانستان بی پیشینه خوانده شده است.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 67 تاريخ : يکشنبه 26 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:03

کشاوزان بلخ امسال تا 300 هزار تن گندم حاصل خواهند کرد
/14.5.2016

اداره زراعت بلخ می گوید که انتظار می رود در سالجاری کشاوزان این ولایت تا 300 هزار تن گندم حاصل جمع آوری کنند.

به گفته اسدالله ستیغ هم اکنون 200 هزار جریب زمین در بلخ بصورت للمی و آبی گندم کشت شده است. به گفته او بخش مهمی از نیاز مردم بلخ از حاصلات داخلی تامین می شود و احتمال می رود تا 10 هزار تن گندم وارد شود.

ستیغ می گوید عدم حمایت از محصولات داخلی و واردات بی رویه از خارج کشور هنوز مشکل جدی فرا روی تولید کنندگان داخلی است.

به گفته مسولان ریاست زراعت بلخ بیش از 30 نوع گندم در ولایت بلخ از سوی کشاورزان کشت میشود و در سال های اخیر دیده میشود توزیع تخم های اصلاح شده از سوی ریاست زراعت بلخ برای کشاورزان سطح حاصلات را نیز افزایش داده است.

 

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 63 تاريخ : يکشنبه 26 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:03

پروژه کاسا ۱۰۰۰ در تاجکستان رسماً افتتاح شد
/12.5.2016

پروژه‌ بزرگ انتقال برق آسیای میانه به آسیای جنوبی موسوم به (کاسا – ۱۰۰۰) امروز پنجشنبه با حضور عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت در منطقه بتاش شهر تورسن زاده تاجکستان رسماً افتتاح شد.

در مراسم افتتاح این پروژه افزون بر عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت وحدت ملی، نواز شریف نخست وزیر پاکستان، امام علی رحمان رییس جمهور تاجکستان و نخست وزیر قرقیزستان حضور داشتند.

لین انتقال برق کاسا یک هزار از منطقه "دتکا" در شمال قرغیزستان آغاز و با عبور از تاجکستان با انتقال۱۲۵۰ کیلومتری لین ولتاژ بلند از طریق افغانستان به پشاور پاکستان منتهی می شود.

گفته می شود که کاسا یک هزار یکی از پروژه های بزرگ منطقه ای به شمار می رود.

طول این لین در خاک افغانستان ۵۶۲ کیلومتر میباشد که از۶۰۰ محل و ۲۳ ولسوالی و شش ولایت افغانستان عبور میکند.

پروژه کاسا یک هزار دارای دو استیشن تغییر دهنده برق از "ای سی" به "دی سی" و برعکس آن در مناطق سنگتوده تاجکستان، نوشیره پاکستان و یک ترانسفرمر آن نیز در افغانستان میباشد.

قرار است این پروژه تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی تکمیل شود و بربنیاد آن انرژی برق از طریق افغانستان به پاکستان انتقال داده خواهد شد.

تنها برای روستانشینان که از منطقه‌شان برق عبور می‌کند؛ بانک جهانی پروژه‌های زیربنایی را به ارزش ۳۶ میلیون دالر عملی خواهد کرد.

هزینه کل این پروژه به یک میلیارد و ۱۷۰ میلیون دالر می‌رسد و سهم سرمایه گذاری افغانستان در این پروژه ۴۰۴ میلیون دالر تخمین شده است که ۳۱۶.۵ میلیون دالر آنرا بانک جهانی، ۴۰ میلیون آنرا صندوق بازسازی افغانستان و ۴۷.۵ میلیون دالر آنرا دولت افغانستان خواهند پرداخت.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 48 تاريخ : شنبه 25 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:53

کرملین: وجود سپر دفاع موشکی آمریکا در رومانی تهدیدی علیه امنیت روسیه است
/12.5.2016

کاخ ریاست‌جمهوری روسیه در واکنش به اعلام آمریکا برای انتقال سپر دفاع موشکی به رومانی گفت این اقدام واشنگتن تهدیدی علیه امنیت مسکو است.

کاخ کرملین در واکنش به خبر انتقال سپر دفاع موشکی آمریکا به رومانی اعلام کرد که این مساله تهدیدی علیه امینت روسیه است.

 آمریکا در صدد است روز پنجشنبه (امروز) سپر موشکی 800 میلیون دالری خود را در رومانی فعال کند. آمریکا مدعی است که این پروژه بخشی از چتر دفاعی گرینلند تا آزور برای مقابله با موشک‌های ایران می‌باشد.

 این  موشک قرار است امروز ساعت 09:00 به وقت گرینویچ  رسما آغاز به کار کند. روز جمعه (فردا) هم آمریکا قصد دارد مکان نهایی استقرار سپر موشکی در شمال لهستان که تا پایان 2018 آماده می‌شود را پی‌ریزی کند.

 مسکو ضمن اعلام مخالفت شدید با این پروژه تأکید دارد که ائتلاف تحت رهبری آمریکا تلاش دارد روسیه را در نزدیکی دریای سیاه که اهمیت استراتژیکی دارد، احاطه کند.

دریای سیاه محل استقرار ناوگان دریایی روسیه است و ناتو به دنبال افزایش گشت‌زنی‌ در این منطقه است.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 55 تاريخ : شنبه 25 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:53

وزارت خارجه روسیه: نشست بین‌المللی سوریه در 17 ماه مای‌ برگزار می شود
/12.5.2016

مسکو اعلام کرد نشست بین قدرت‌های بین‌المللی در رابطه با سوریه، ۱۷ ماه مای‌ در وین برگزار می‌شود.

وزارت امور خارجه روسیه امروز-سه‌شنبه- اعلام کرد نشست قدرت‌های بین‌المللی در رابطه با سوریه، ۱۷ ماه می‌در وین برگزار خواهد شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت سرگی لاوروف وزیر امور خارجه این کشور در نشست گروه بین‌المللی حمایت از سوریه که قرار است هفته آینده در پایتخت اتریش برگزار شود، شرکت خواهد کرد.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 71 تاريخ : شنبه 25 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:53

بازداشت یک قاچاقبر بزرگ مواد مخدر در کابل
/11.5.2016

نیروهای معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله کشور یک قاچاقبر بزرگ مواد مخدر را در کابل شناسایی و بازداشت کردند.

 

شخص بازداشت شده از قاچاقبران بزرگ فراری مواد مخدر بود که تحت پیگرد نیروهای امنیتی قرار داشت.

این شخص در جریان یک عملیات از قبل طراحی شده توسط نیروهای معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله از ساحه دروازه پلچرخی شهر کابل دستگیر شده است.

 

براساس معلومات وزارت امور داخله، فرد بازداشت شده در سه مورد قاچاق ۷۷۰ کیلوگرام، ۶۰۰ کیلوگرام تریاک و یک میلیون کلدار پاکستانی پول نقد نزد نیروهای امنیتی پرونده دارد.

 

عملیات دستگیری وی به همکاری استخبارات مدیریت اطلاعات و تحقیقات معینیت مبارزه علیه مواد مخدر و به کمک قطعه عملیاتی کنترل دروازه های شهر کابل )کابل گیت) صورت گرفته است.

 

همچنین نیروهای معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله به همکاری نیروهای امنیت ملی و مدیریت محابس ولایت هرات، ۶ تن مظنون را با مقدار زیاد مواد در ولایت هرات بازداشت کردند.

 

از نزد آنان ۱۳.۴۳۵ کیلوگرام تریاک، ۴.۸۳۲ کیلوگرام چرس، ۱.۲۰۰ کیلوگرام هیروئین، ۱۳۴ گرام امفیتامین، ۱ لیتر مواد کیمیایی، یک میل تفنگچه همراه ۴۴۳ فیرمرمی مختلف النوع بدست آمده است.

 

اشخاص بازداشت شده میخواستند مواد مخدر همراه با سلاح و مهمات را به داخل زندان مرکزی ولایت هرات انتقال دهند که با سعی و تلاش نیروهای امنیتی به این هدف خود نرسیدند.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 86 تاريخ : جمعه 24 ارديبهشت 1395 ساعت: 0:37

روسیه از «سارمات 2» رونمایی کرد
/11.5.2016

مقامات روسیه از ساخت نمونه اصلی موشک قاره پیمای بالستیک موسوم به سارمات ICBM خبردادند.

 

براساس اظهارات مقامات نظامی و دفاعی روسیه آزمایش این موشک در بهار و تابستان سال آینده میلادی در مرکز فضایی پلستسک  این کشور انجام می شود.

 

منابع دفاعی روسیه با اشاره به اینکه تصمیمات و سیاست های این کشور جهت استفاده و کاربرد این موشک جدید تا اواخر 2018 به قوت خود باقی است گفتند کارخانه تولید کننده ماشین آلات کراسنویارسک 100درصد قطعات این موشک را ساخته و سارمات اکنون در مرحله آزمایش اجزا، قطعات و واحدهای الکترونیکی و مکانیکی است.

 

به گزارش خبرگزاری تاس از مسکو تاریخ دقیق آزمایش های مختلف این موشک به آماده سازی مرکز پلستسک بستگی دارد.

 

مراحل نهایی تبدیل و آماده سازی وهمچنین آزمایش اولین مرحله از رهاسازی موشک در مارس 2016 پایان می یابد.

 

رهبران دفاعی مسکو با اشاره به تغییرات جدید در برنامه ریزی اعلام کردند، مکان آزمایش این موشک از مرکز فضایی بایکنور قزاقستان به مرکز هوافضای پلستسک در شمال غربی روسیه تغییر یافته است.

 

یوری بوریسوف معاون وزیر دفاع روسیه پیشتر گفته بود، با توجه به وزن ده تنی کلاهک موشک بالستیک جدید، سارمات قادر به تخریب مناطق وسیعی است.

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 47 تاريخ : جمعه 24 ارديبهشت 1395 ساعت: 0:37

سلیمان لایق: حلقاتی از گسترش روابط افغانستان و روسیه جلوگیری می‌کنند
/11.5.2016
سلیمان لایق: حلقاتی از گسترش روابط افغانستان و روسیه جلوگیری می‌کنند

غلام‌مجدد معروف به سلیمان لایق در ولایت پکتیکا در جنوب افغانستان زاده شده است. اکادمیسن سلیمان لایق از چهره‌های مطرح حزب دموکراتیک خلق افغانستان و از بنیان‌گذاران این حزب محسوب می‌شود و زمان عضوء بیروی سیاسی کمیته مرکزی حزب بود. پس از پیروزی کودتای هفتم ثور ۱۳۵٧، بر اساس فرمان شماره دوم شورای انقلابی جمهوری دمکراتیک افغانستان، سلیمان لایق به‌عنوان وزیر رادیو تلویزیون منصوب شد. اما پس از بروز اختلاف میان جناح خلق و پرچم حزب دمکراتیک خلق افغانستان، از کار کنار رفت. اما، از ٦ جدی ۱۳۵٨ تا ۹ دلو ۱۳۵۹، دوباره به‌عنوان وزیر رادیو تلویزیون به‌کار پرداخت. وی، از ۹ حمل ۱۳۵۹ تا ٢٦ جوزای ۱۳٦٠، رییس اکادمی علوم بود و در ٢٧ جوزای ۱۳٦٠، به‌عنوان وزیر اقوام و قبایل گماشته شد. بر اساس برخی گزارش‌ها، آقای لایق در دوره دانشگاه، توسط میر اکبر خیبر با افکار انقلابی و سوسیالیزم علمی آشنا شد. او پیشینه کار روزنامه‌نگاری و خبرنگاری دارد و در رسانه‌های دولتی افغانستان در سمت‌های مختلف کار کرده است. سلیمان لایق پس از سقوط رژیم داکتر نجیب‌الله به بیرون پناهنده شد و با تشکیل حکومت نوین در افغانستان به کشور برگشت و به فعالیت‌های سیاسی آغاز کرد. سلیمان لایق به حیث یک چهره علمی و اکادمیک شناخته می‌شود و به رغم كهولت سن هنوز با انرژی به کار ادامه می دهد و مشاور اکادمی علوم افغانستان است. افغانستان‌.رو، با او درباره جریان های چند دهه پسین افغانستان به گفت‌وگو پرداخته‌ که در زیر می‌خوانید:

افغانستان.رو: با سپاس جناب استاد سلیمان لایق از این‌که فرصت این مصاحبه را فراهم کردید. در این مصاحبه به مسایل تاریخی خواهیم پرداخت. نخستین پرسش خویش را از دو روز تاریخی در افغانستان آغاز می‌کنم: هفتم و هشتم ثور. درباره این دو روز تحلیل های متفاوت و متضادی مطرح می شود. به نظر شما این دو روز چه تفاوت‌هایی دارند؟ در واقع، تعریف شما از این دو روز چیست؟

این دو روز سر آغاز دو نهضت متضاد و متخاصم در افغانستان است. در هفت ثور حزب دموکراتیک خلق افغانستان که معتقدات مشخص و روشن داشت و به نهضت چپی جهانی مربوط بود به قدرت رسید. چگونگی تخنیکی حادثه هم روشن است. در نهضت چپ افغانستان که رهبری به دست حزب دموکراتیک خلق تعلق گرفت، پروگرامی روی دست گرفته شد که از دیدگاه تضادهای طبقاتی بر مشکلات و چالش‌های موجود افغانستان تمرکز صورت گیرد و از این پروگرام ها به راه حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی افغانستان دست پیدا کنیم. هفت ثور چنانکی که می پندارند نبود. من فکر نمیکنم که (در هفت ثور) یک فعالیت رادیکال چپ هم صورت گرفته باشد. اتهامات و طعنه زنی‌هایی که بر این نهضت وجود دارد و می گویند که این نهضت کمونیستی بوده و کاپی شدۀ نظام اتحاد شوروی، نادرست است و چنین نبود. اما حزب دموکراتیک خلق که من هم عضویت آن را داشتم، نتوانست به برنامه‌ های خود دست یابد. به خاطر این که مناقشۀ بین المللی جهانی بین دو سیستم سرمایه داری و سوسیالستی، حوادث افغانستان را زیر تأثیر خود قرار داده بود و کشورهای صنعتی پیشرفته که به جهان سرمایه داری تعلق داشتند، دشمنی بسیار بی مانند و غیر منصفانه‌یی را علیه انکشاف چپ افغانستان آغاز کردند و از هر گونه مداخلۀ نظامی- سیاسی به خاطر به زیرکشیدن جریان چپ در کشورکه که برای شان مقدور بود، دریغ نکردند. افغانستان در انقلابی که در هفت ثور آغاز کرده بود، دچار یک چلنج بسیار بزرگ شد. جهان سرمایه داری علیه این جنبش به پاخیستند و فکر کردند که اگر این سیستم در افغانستان حاکم شود، به کشورهای دیگر جنوب آسیا از جمله پاکستان و جنوب شرق آسیا نفوذ می‌کند و موازنه را به ضرر آنها تغییر می‌دهد.

بناً، ما تا با آخر به خاطر این که از امنیت و تمامیت ارضی و استقلال خود دفاع می کردیم، اساساً وقت این را هم نیافتیم که پروگرام های خویش را به شکل ابتدایی آن آغاز کنیم. به همین دلیل، وضعیت بسیار خطرناک و جنگی شد و ما به دفاع از آزادی خود شروع کردیم. خدمات معین و مشخصی در این دوره صورت گرفته است. مکاتب، شفاخانه ها و کارخانه ها ساخته شده است. کشورهای منطقه در شرق و غرب افغانستان هم علیه این سیستم (چپ) بودند و در توافقات نسبی و همه جانبه با کشورهای متخاصم قرار داشتند و در این کشور مداخله کردند. حتا وقتی که انقلاب ایران صورت گرفت، ما بسیار از خمینی صاحب که با سیاست های جهانی آشنا بود و علیه سیاست های امپریالیستی و استعماری شعار می‌داد، توقع داشتیم؛ اما او هم با به قدرت رسیدن، انقلاب افغانستان را به شدت محکوم کرد. در این میان تنها جماهیر اتحاد شوروی حمایت همه جانبۀ خویش را از افغانستان مبذول داشت که کارگر نیافتید.

یک عده اشتباهاتی هم در حزب ما کردند. برخی آدم های رادیکال بر سیاست های حزب تأثیر گذاشتند و به اصطلاح به محدودسازی عبادت گاه ها و مساجد پرداختند.

افغانستان.رو: آقای لایق، این چهره‌های رادیکال کی‌ها بودند؟

معرفی آنها برای من مشکل است. من نمی خواهم در "پس پیری" جنگی را افتتاح کنم و سرِ مناقشه را با رفقای دیروز خویش بگیرم. رادیکال هایی بودند که راه خویش را از مسجد و ملا جدا ساختند؛ کاری که ضرورت اخلاقی و سیاسی نبود و ایجاب نمی کرد.  ما وظایف عمده تری داشتیم. ما باید روی مسایل سیاسی، اجتماعی و طبقاتی یی که طرح کرده بودیم، کار خویش را ادامه می دادیم. ما به مسایلی که بسیار زمان طلب بود، مصروف شدیم. مخصوصا موضع گیری ما در برابر روحانیت و رویدادهای مذهبی اشتباه بود. البته این موضع گیری در پروگرام های ما داخل نبود؛ اما آدم های مشخصی که در تشکیلات حزبی حضور داشتند، با تفکرات شخصی و فکری مربوط خودشان و با استفاده از نفوذ و مقامی که داشتند، در بخش های کلتوری دست زدند؛ بخش‌هایی را که برای ما هیچ سودی نداشت و ضرورتی هم نبود که در آن زمینه ها مداخله می‌کردیم.

من به عنوان یک عضو حزب دموکراتیک که در رویدادهای هفت ثور نقش داشتم، دوست دارم همه به راه و منش خویش انتقادی برخورد کنند. من در تمام عملکردهایی‌که در دورۀ حاکمیت حزب دموکراتیک صورت گرفته، نظر خاص خود را دارم. اجازه بدهید که بگویم من فردِ اپرچونیست نیستم؛ به اعتقادات گذشتۀ خویش پای بند هستم. اما این بدان معنا نیست که سیاه و سفید را جدا نسازم.

حزب دموکراتیک خلق توانست یک نسل آرزومند ترقی و پیشرفت افغانستان را دور خویش جمع کند. در این حزب، مردان بسیار متعهد به منافع وطن و صلح جهانی وجود داشتند که به آرامش جهانی و انکشاف صلح آمیز تلاش می ورزیدند. در کنار انتقادها، باید در نظرداشت که حزب دموکراتیک ارادۀ قاطع به پیشرفت و ترقی افغانستان داشت. در آنجا کدام خانواده، قوم و شخص معین تصمیم گیرنده نبود؛ بل مردم تصمیم گیرنده بودند. اما شما بعد از هشت ثور می بینید که اختلافات قومی، نژادی و سمتی موجب اختلافات بسیار شدید سیاسی شد و تا به امروز هم زعما و رهبرانی که بر سر قدرت هستند، تمام جنجال‌شان همین مسایل است. اتفاقاتی پس از رویداد ثور افتید که غیر قابل تحمل بود. اقوام را بر جان همدیگر انداختند. هزاره در برابر تاجیک، تاجیک در برابر پشتون و حتا شمال در برابر جنوب قرار گرفت. سَمت‌های کشور هم مورد حرکت های ارتجاعی و عقب گرا قرار گرفت که شرم آور است.

نباید چشم پوشی صورت گیرد که در نهضت هفت ثور، اشتباهاتی صورت گرفت. اشتباه کننده ها معترف هم هستند. من که نمایندۀ همان نهضت هستم؛ تا هنوز اشتباهات را کتمان نکرده ام و بی پرده مسایل را مطرح نموده ام. بعد از هفت ثور سیاست انتقاد از خود اصلاً وجود ندارد. پس از رویداد ثور، برخی ها فکر کردند که گویا اجاره داران بهشت استند و همه چیز را درست می فهمند و مردم دیگر به دیانت و کلتور این کشور تعلق ندارند و نماد بیگانه بودند. آنها می‌پندارند که اعضای حزب دموکراتیک خلق بیگانه بودند و از سوی بیگانه‌ها آورده شده بودند. درحالی که در هفت و هشت ثور یک مسأله روشن است. هفت ثور هم به یک نیروی بین المللی تکیه کرد و هشت ثور هم.

افغانستان.رو: آقای لایق اندکی به تاریخ جریان چپ در افغانستان اشاره کنید. فعالیت جریان چپ در افغانستان چه زمانی آغاز شد؟

این‌که می‌گویند چپی‌ها در تاریخ چیز نوی برای ارایه کردن نداشتند، حرف بی‌معنایی ا‌ست. در تاریخ می‌بینید که تضادهایی وجود داشته و بر اساس همین تضادها جوامع شکل گرفته است. در همین تضادها جوامع انکشاف کرده. در حقیقت تضاد در درون جامعه یک عنصر انکشاف است. وقتی‌که در یک جامعه تضاد وجود نداشته باشد، تصادم افکار به وجود نمی آید و موجبات و علل انکشاف فراهم نمی‌شود. اگر چیز روشنی به نام سوسیالیسم نبوده و کسی ادعا نکرده است، شما می‌توانید در تاریخ افغانستان جنبش مشروطه‌خواهان را ببینید. پیش از آن هم جنبش هایی وجود داشته است. در صدر اسلام هم جنبشی به نام شعوبیه وجود داشته است. هر گاهی که یک رویداد منفی به وجود آمده، عکس‌العمل اجتماعی را به دنبال داشته است. ما نباید به دنبال تعیین تاریخ به سوسیالیسم باشیم. تاریخ بشریت از آغاز تا اکنون مرهون همین تضادها و مبارزات متضاد اقشار مختلف بوده است و این عامل عمده و دینامیسم انکشاف است. این یک بحث پوهنتونی (دانشگاهی) و اکادمیک است که در این جا نیازی به پرداختن به آن نیست.

مشکل امروز افغانستان جنگ است. ما باید از جنگ به صلح بگذریم و جنگ را به حیث یک پدیدۀ منفی مورد نفی قرار دهیم. جنگ مانع پیشرفت است و همۀ اقشار باید در برابر آن بیاستند.

افغانستان.رو: رابطۀ شوروی پیشین و افغانستان به چه زمانی بر می گردد؟

این سوال دلچسپی است. رابطه افغانستان و روسیه به قیام ثور بر نمی گردد. ما پیش از قیام ثور و آمدن شوروی‌ ها به افغانستان مناسبات عمیقی میان دو کشور وجود داشته است. ما با کشورهای شوروی پیشین همسایه هستیم و ارتباط بسیار قدیمی داریم. در زمان اتحاد شوروی یک سیستم واحد سیاسی- اقتصادی تا سرحدات افغانستان آمد. حتا قبل از اتحاد شوروی مناسبات گستردۀ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی میان روسیه و افغانستان وجود داشته است. اما در زمان اتحاد شوروی بهترین همسایگی با شمال به وجود آمد. من هنوز جوان بودم که پروژه های اتحاد شوروی در زمان حکومت اول داوودخان آغاز شد. من در آن زمان ژورنالیست بودم و در رادیو دربارۀ پروژه های بزرگ اتحاد شوروی راپور آماده می کردم.

اکنون، شانزده سال از حضور جامعه جهانی، امریکا، ناتو و سایر کشورهای غربی در افغانستان می‌گذرد و میلیاردها دالر سرازیر شده است؛ اما شما یک پروژه‌یی مثل بند برق نغلو و سالنگ نمی‌بینید که راه اندازی کرده باشند. حتا در ترمیم این پروژه ها عاجز می مانند. 300 میلیون و 400 میلیون دالر در ترمیم راه ها مصرف می کنند؛ اما راه ها همچنان خراب است.

پروژۀ درونته و تمام موسسات اقتصادی که به لحاظ سیاسی- اجتماعی در یک کشور تأثیر می‌کرد، ، نتیجۀ کار شوروی پیشین بوده است.  

من به تکرار از منابع امریکایی می شنوم که این کشور 104 میلیارد دالر به افغانستان آورده است. این رقم فقط در دهن جور می آید. این سرمایه به کجا رفت؟! همه غارت شد و نتیجه یی هم در پی نداشت. به رغم این همه هزینه، یک موسسۀ صنتعتی را در کشور شاهد نیستیم که بتواند 500 کارگر را نان بدهد. کارهایی که شده نباید انکار شود. مکاتب و شفاخانه ها ساخته شده و ساختمان هایی به اداره های دولتی هم جور شده است؛ اما 104 میلیارد دالر که به همین کارها خلاص نمی شود. چیزهایی که ساخته شده با یک میلیارد و دو میلیارد دالر هم ساخته می شد.

داکتر نجیب الله رییس جمهور وقت همواره می گفت که اگر من یک میلیارد دالر می داشتم این کشور را طوری می ساختم که کسی تصور هم نمی کرد. او با یک میلیارد این امید کلان را در سر می پروراند؛ اما در شانزده سال با 104 میلیارد و با پول هنگفتی که سرازیر شد یک کار زیربنایی و سرنوشت ساز صورت نگرفت. متأسفانه پول اگر به این کشور آمده باشد، از سوی رهبران نوظهور برباد داده شد. ورنه با این پول افغانستان باید به یک کشور کاملاً مدرن و نو تبدیل می‌شد و آثاری از ویرانی و عقب ماندگی در این کشور باقی نمی‌ماند.

هر کار تأثیرگذاری که در این کشور صورت گرفته، کار شوروی پیشین بوده است. اگر اکنون میدان بگرام چشم تان را می برد که نیروهای امریکایی و متحدین شان از آن استفاده می کنند، کاری است از اتحاد جماهیر شوروی.

افغانستان.رو: جناب آقای لایق، شخصیت هایی که از جانب اتحادجماهیر شوروی در گسترش مناسبات این اتحادیه با افغانستان نقش داشتند، کی ها بودند؟

مردمان دلچسپی بودند. با متخصصینی که مشغول ساختن سالنگ‌ها بودند، من از نزدیک دیده بودم و چندباری راپورهایی هم از جریان کار آنها تهیه نموده بودم. مردمان دلسوز، مهربان و صمیمی بودند. روابط دو کشور در گرو افراد نبود. دولت ها روابط متقابل و حسنه‌یی داشتند.

افغانستان.رو: با پوزش آقای لایق، من پاسخ سوال خویش را نیافتم.

پیش از کودتای ثور، شخصیت های زیادی در مناسبات میان دو کشور نقش داشتند. روابط میان کشورها بود. می توان گفت که نورمال ترین روابط در تاریخ دو کشور در همان وقت بود. در این جا پروژه ها ساخته شد. در افغانستان دولتی نبود که فلسفه و پروگرام چپی داشته باشد. در اواخر سلطنت ظاهرشاه و دولت داوودخان کمک های اقتصادی و نظامی زیادی به افغانستان صورت گرفت. اتهاماتی بر شوروی موجود است. اما باید گفت که از همان گندمی که شوروی خورده بود؛ حالا امریکا می خورد. امریکا در این جا حضور دارد. اما باید بگویم که برای ما روابط نیک و حسنه با همۀ کشورها ضرورت است. به خصوص با همسایه های ما و کشورهای شوروی پیشین. وقتی که شما در پهلوی یک کشور بزرگ قرار دارید، مصلحت نیست که از آن کشور استفاده نکنید و رابطه را به مخاصمت و "اودُرزاده گی" بکشانید و تضادهای کشورهای دیگر را در این جا راه اندازید.

هیچ کشوری حالا و در آینده از ما توقع نکند که در رقابت های بین المللی در یک صف ایستاد شویم و قربانی بدهیم. برای ما بهترین سیاست این است که به احیای کشور خود و به تأمین شرف و حیثیت تمام اتباع کشور به گونۀ یکسان توجه کنیم.  نباید مناسبات افغانستان را با روسیه مشروط به مناسبات کشورهای ثالث بسازیم. ما به خاطر آزرده شدن یک کشور سومی نباید رابطۀ خود را با مسکو خراب بسازیم. ما باید به کل جهان دست خویش را پیش کنیم. ما هم اکنون باید از حضور امریکا و کمک های این کشور استفاده کنیم و تعصب مذهبی و فلسفی را در خود راه ندهیم. اما ما این را احساس می کنیم که سیاست کدام کشور به سود ماست و سیاست کدام کشور به زیان ما. ما امریکایی ها را از موضع انسانی به حیث دوستان خود می شناسیم. اما وقتی کشور ما برای مقاصد سیاسی که به سود ما نیست، استعمال شود، ما هم وظیفه داریم، هم جرأت و صلاحیت که در وقتش دست خود را بلند کنیم و بگوییم که اجازه نمی دهیم.

افغانستان.رو: رابطۀ فعلی کابل- مسکو چگونه است؟

من جداً طرف اعادۀ رابطه تاریخی میان کابل و مسکو هستم. با روسیه و سایر کشورهای عضو اتحاد شوروی پیشین باید رابطۀ نزدیک داشته باشیم. چون پیوند ناگسستنی داریم و در ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍پیرامون هم قرار داریم و از یک دریا آب می نوشیم و از یک هوا و باران و اقلیم استفاده می کنیم. لیکن در این جا برخی ها سخت از این روابط می هراسند و حتا نگران خوب شدن آن هستند. این یک نظر منفی است. این یک گرایش ضد صلح و همزیستی و سلامت بشریت است. جلوگیری از خوب شدن روابط افغانستان روسیه به نفع ما نیست. این گرایش به ضرر افغانستان و توسعه و انکشاف آن می باشد. حتا این طرز فکر به ضرر صلح جهانی و کاهش تشنجات منطقه‌یی می باشد.

افغانستان.رو: اگر بتوان از حلقاتی که مانع گسترش روابط افغانستان و روسیه هستند، عبور کرد؛ این رابطه با نظرداشت چه مؤلفه هایی می تواند گسترش یابد و مناسبات اقتصادی و سیاسی دو کشور بیشتر از پیش تقویت شود؟

هیچ رابطه یی بدون در نظرداشت اهداف اقتصادی و سیاسی در نظر گرفته نمی شود. دولت ها بدون این دو مسأله به گسترش روابط علاقه و دلچسپی نمی داشته باشند. من در دیدارهایی که در کنفرانس های مختلف با نمایندگان روسیه و سایر کشورهای شوروی پیشین داشتم، از آنها پرسیدم که چرا به گسترش روابط علاقه ندارید و پروژه هایی را که از زمان شوروی سابق نیمه تمام باقی مانده، تمام نمی سازید؛ درحالی که در گذشته در شرایط بد اقتصادی با افغانستان همکاری کرده اید. شما چرا به گسترش تجارت علاقه نمی گیرید؛ تجارتی که تاریخ آن به قرن ها پیش بر می گردد. روزگاری که دربارۀ شوروی هیچ چیزی نمی دانستیم، بازار ما پر از کالاهای روسی بود. کفش های روسی، لباس های روسی، چپن های روسی و... حاکی از حضور روسیه در بازار افغانستان بود. در مقطعی شوروی به افغانستان دست دوستی داد و در این جا سرمایه گذاری کرد و پروژه های بزرگ را راه اندازی کرد؛ حالا بنابر دلایلی که نزد خودشان وجود دارد، از افغانستان دست کشیده اند. ما این سیاست روسیه را انتقاد می کنیم.

تعمیق روابط نه تنها به سود افغانستان که به سود روسیه هم است. این کشور از مدعیان جهان است و سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل، کشورهای بزرگ را مکلف به همکاری و دست گیری کشورهای عقب مانده و جهان سومی ساخته است. روسیه از این حیث هم در برابر همسایۀ خویش مسوولیت دارد. درست است که دیگر مسایل ایدیولوژیک مطرح نیست و در افغانستان هم حزب مطرحی وجود ندارد که این رویکرد ایدیولوژیک را پیش بکشد؛ اما یک سلسله تمایلات طبیعی و انسانی که دو جانب از آن بهره مند می توانند گردند، در تقویت روابط در نظر گرفته شود. روسیه کشور بزرگی است و باید تخنیک و اموال خود را صادر کند.

افغانستان.رو: در پایان اگر حرفی داشته باشید.

من به دیگران احترام دارم؛ اما از جملۀ کسانی نیستم که مصلحت فردی خود را در نظر بگیرم. حرف های من تا جایی که کله ام کار می کند، مطابق با منافع کلان کشوری و مردمی است که صاحب این ملک و خاوند این کشور هستند.

افغانستان.رو: بسیار سپاس استاد لایق.

تشکر از شما.

 

 

 

افغان نیوز...
ما را در سایت افغان نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار afqan بازدید : 87 تاريخ : جمعه 24 ارديبهشت 1395 ساعت: 0:37